Preview: Chelsea - Birmingham

Lačné zraky fanoušků se po deseti dnech vrací k televizním obrazovkám, Premier League po přestávce způsobené FA Cupem pokračuje. Jedním z trháků 23.kola nejkvalitnější soutěže světa je tzv. „Blue Duel“, tedy souboj mezi londýnskou Chelsea a Birminghamem City. A při pohledu na formu Brums se máme skutečně na co těšit.

Ani Chelsea však nenabízí slabé výsledky. V minulém ligovém kole doslova rozprášili ambiciózní Sunderland 7–2. Navíc o víkendu postoupili do osmifinále FA Cupu po výhře 2–0 v Prestonu, když k tomu pak přičteme debakl, jež si odnesl ze Stamford Bridge v rámci téhož poháru Watford, máme tu pěkný průměr téměř pěti gólů na zápas. 

Bylo by však hloupé a naivní zkoušet srovnávat zápasy proti druholigovým soupeřům a Sunderlandu s utkáním proti Birminghamu. Nováček ligy zápas od zápasu překvapuje fanoušky Premier League svými výkony a hlavně výsledky. Svěřenci Alana McLeishe neprohráli v neuvěřitelných 14 zápasech v řadě a obdrželi v nich pouhým 9 (!) branek. A to i přesto, že v této úctyhodné sérii nastoupili proti takovým soupeřům jako je Chelsea nebo oba manchesterské kluby. Nepodlehli ani na Anfield Road či při dvou výjezdech k druhému liverpoolskému klubu, Evertonu. 

O víkendu, při zápase FA Cupu, dokonce Toffees v Goodison Parku porazili 2–1 a tím jen potvrdili, že jejich výsledky nejsou žádnou náhodou či dílem mocné paní štěstěny. Dokonale propracovaná taktika a téměř bezchybná defensiva v čele s Joe Hartem v bráně dělá z Birminghamu postrach všech týmů bojujících o nejvyšší mety anglické Premier League. Jelikož se největšímu překvapení dosavadního průběhu sezony odložil zápas s Portsmouthem, výjezd na Chelsea bude po 19 dnech prvním ligovým utkáním. Jistě se tedy bude chtít před fanoušky předvést v nejlepším světle.

Spoléhat by se, krom skvělé obrany, měl Birmingham hlavně na Barryho Fergusona, jenž svými precizními výkony táhne Birmingham k výšinám, navíc ve 3. i 4. kole FA Cupu vstřelil pro svůj tým vítězný gól. Ligové branky v posledních kolech obstarává především Cameron Jerome, z posledních pěti dal hned čtyři.

Hlavní oporou Chelsea by měl být Nicolas Anelka. Snědý útočník se ve zmiňovaných zápasech západolondýňanů trefil celkem třikrát. Za pozornější sledování by stál v případě startu i mladík Daniel Sturridge, ten se dostává při neúčasti Didiera Drogby do větší a větší formy a proti Birminghamu by mohl svoje dovednosti dokonale prodat. „Těší nás jeho výkony. Má talentu na rozdávání, ale i tak pracuje tvrdě,“ pochvaluje si Sturridgovu svědomitost asistent manažera Chelsea Ray Wilkins, který větou nezapomněl pochválit ani výše jmenovaného Francouze. „Nicolas hraje fantastický fotbal. Při trénincích pracuje tvrdě a zápasy jsou pro něj odměnou.“

Co se týče absencí, jsou na tom oba celky podobně. Chelsea bude postrádat africké trio Mikel, Drogba, Kalou, zranění jsou Belletti, Bosingwa a Essien. Nejistý je start Franka Lamparda, také Ashley Cole není stoprocentně připraven, ale na trávníku se podle všeho ukáže. Birminghamu zase bude scházet Carsley, Murphy, Tainio, O'Conno, Parnaby a Philips. 

Hosté, kteří mimochodem již pět zápasů v řadě venku neprohráli, mají třetí nejmenší počet obdržený počet branek (19), hned po Aston Ville a Chelsea (18). Stejná situace je co se týče počtu čistých kont. Birmingham jich udržel už devět, Chelsea a Manchester United deset. Když zavítáme do tábora Chelsea, nemůžeme si nevšimnout parádní domácí formy. Jediný nevítězný zápas zůstává remíza s Evertonem 3–3. Pikantní může být zápas pro Johna Terryho. Když se objeví na hřišti, připíše si svůj třístý zápas v Premier League.

Velkým favoritem, přes všechny statistiky a formu Birminghamu, je Chelsea. Posledních 16 zápasů s Brums ve všech soutěžích neprohrála a bylo by velkým překvapením, kdyby se tato série neprodloužila. Ale o překvapení přeci v Premier League není nouze. Zvláště pak když je na hřišti Birmingham City.

Hráč, kterého se vyplatí sledovat: Nicolas Anelka
Tip redaktora: 1–1
Chelsea FC – Birmingham City FC
Stadion: Stamford Bridge, Londýn
Výkop: 27.1. 2010 20:45 SEČ
Rozhodčí: Steve Bennett – Martin Yerby, Stuart Burt

Komentáře

reklama
K tomuto článku není možné vkládat komentáře.