Estevao Willian – Brazilec s přezdívkou „malý messi“, který září v Brazílii.

Chelsea už to s brazilskými zázračnými hráči zkusila. Z devíti hráčů, kteří od roku 2000 přišli přímo z této jihoamerické země, se v Chelsea prosadil pouze Oscar. Mnohem větší očekávání však má Estevao Willian, který má do Chelsea přestoupit z Palmeiras za částku přesahující 34 milionů eur.

Je vzácné, aby se hráč, kterému bylo nedávno 17 let, stal pravidelným hráčem obhájce brazilské ligy v domácí lize i v Copa Libertadores. Ještě vzácnější je vysloužit si vysokou pochvalu od manažera Palmeiras Abela Ferreiry.

„Je jiný než všechno, co jsem kdy ve fotbale viděl,“ řekl letos v březnu. „Umí útočit, bránit, ovládat hru, driblovat. Je soustředěný, má dobrou rodinu, v klubu se o něj všichni starají a starší hráči si s ním hodně povídají.“

Ferreira prosil Palmeiras, aby si Estevaa nechalo až do roku 2027. Místo toho se bude muset spokojit s tím, že Estevao vydrží do poloviny roku 2025, kdy se hráč okamžitě připojí k prvnímu týmu Chelsea.

Je to sice velký krok k fotbalu v Premier League, ale mladý brazilský útočník má za sebou ohromující kariéru, během níž si už v deseti letech zajistil sponzorskou smlouvu s Nike, ve čtrnácti přestoupil do Palmeiras a v šestnácti debutoval na profesionální úrovni.

Ti, kteří Estevaův vzestup sledovali nejpečlivěji, předpovídají, že se díky svému soustředění a víře v sebe sama stane jedním z nejlepších hráčů světa.

Estevao byl poprvé označen za nadějného fotbalistu ještě v době, kdy hrál fotbal za děti do devíti let.

Cruzeiro si ho vyhlédlo a získalo, takže Estevao a jeho rodina se přestěhovali z malého města ve státě Sao Paulo do města Belo Horizonte.

Ráno chodil do školy. Pak obědval v akademickém centru Cruzeira u Belo Horizonte a odpoledne tam trávil tréninkem nebo si ve volném čase dělal domácí úkoly. Večer se Estevao vracel do školy, aby hrál za futsalový tým.

Přestože Estevao hrál fotbal ještě několik hodin předtím, než přišel čas na futsal, předčil své vrstevníky. Když bylo Estevaovi 13 let, Antonio Augusto de Araujo, trenér školního týmu do 15 let, ho povolal, aby hrál se starší věkovou kategorií.

„Byl tak fenomenální,“ řekl Antonio Augusto deníku The Athletic. „Vymykal se tomu, co je pro jeho věk normální. Byl daleko nad průměrem. Byl vždy inovativní, ostrý, důrazný, driblující s lehkostí – velmi podobný způsobu, jakým hrál Messi.“

Jistě, Estevao byl svými spoluhráči v Cruzeiru nazýván „Messinho“ – neboli „malý Messi“. Toto označení získal díky svým schopnostem levonohého dribléra. Tato přezdívka se později rozšířila i do brazilských médií, což zvýšilo jeho reputaci, ale zároveň hrozilo, že Estevao bude zkreslovat své vlastní schopnosti.

„Sám Estevao nemá tuto přezdívku rád,“ řekla Camila Alvesová, novinářka, která se Palmeiras věnuje pro národní televizní program Globo Esporte. „Už ji nepoužívá. My mu tady teď tak neříkáme (Messinho).“

Ještě předtím, než byl Estevao přirovnáván k jednomu z nejlepších hráčů všech dob, byl znám jako nejmladší brazilský hráč v historii, který podepsal sponzorskou smlouvu s Nike.

Ačkoli v Brazílii není neobvyklé, že takové smlouvy dostávají náctiletí hráči, tato dohoda vedla k tomu, že se o desetiletém fotbalistovi rozepsal národní sportovní deník Globo Esporte. Článek obsahoval podrobnosti o tom, jak ho Cruzeiro plánuje rozvíjet, jak o něj projevila zájem řada předních brazilských klubů a jak ho přirovnává k Neymarovi a Ronaldinhovi.

Na veřejnosti se objevila kontroverze, když Estevaův otec zažaloval Cruzeiro kvůli odstupnému, když jeho syn klub opustil. Klub mu vyplatil odškodné v hodnotě desítek tisíc liber.

Navzdory zvýšenému tlaku, který byl na Estevaa vyvíjen po většinu jeho dětství, zůstal vyrovnaný. Jak říká Antonio Augusto, „vždy se soustředil na planetu“ – což je metafora, kterou použil k vyjádření Estevaovy kreativity na hřišti. Lepší vzpomínky na Estevaa má však Antonio Augusto na to, jak si počínal bez míče u nohy.

Jedna historka pochází ze zápasu, na který školní futsalový tým cestoval 10 hodin. Estevao byl vyřazen kvůli jinému hráči, který byl o tři roky starší než on. Antonio Augusto by za normálních okolností očekával nějakou reakci od hráčů a rodin, kterých se takové rozhodnutí dotklo, ale k jeho překvapení se od Estevaa žádná nedostavila.

„Estevao byl ve svém výrazu stejný. Nezměnil se, jeho tvář zůstala stejná, pro něj a jeho otce se nic nezměnilo,“ řekl. „Vzpomínám si na jeho pokoru.“

Estevaovu otci, církevnímu pastorovi, vděčí za to, že syna každý týden podporoval, bral ho na tréninky a vždy ho sledoval z postranní čáry: „Jeho otec se o něj staral a věděl, s čím se musí vypořádat. (On) je ten, kdo se více ujal vedení, více Estevaovi domlouval, více to všechno řídil.“

Jeho rodiče byli vždy vedeni synovou kariérou. Stejně jako se jeho otec, matka a mladší sestra přestěhovali do Belo Horizonte o pět let dříve, přestěhovala se Estevaova rodina do Sao Paula, když se ve 14 letech upsal Palmeiras.

Příští rok bude rodina Estevaa opět následovat – tentokrát do Londýna.

Jeden z nejzářivějších okamžiků Estevaa v dresu Palmeiras přišel při penaltě.

V dubnu letošního roku vedlo Palmeiras v zápase Brasileirao nad týmem ze středu tabulky Cuiaba 1:0. Raphael Veiga, hráč, který má na starosti penalty, nebyl na hřišti.

Po získání penalty v pokutovém území Cuiaby se Estevao zeptal svého staršího spoluhráče Ronyho, zda by ji mohl zahrávat. Estevao si míč vzal, zakroutil ho do levého horního rohu a získal si respekt spoluhráčů. Kromě Veigy a kapitána Gustava Gomeze byl jediným hráčem, který v této sezoně za Palmeiras kopal penaltu.

" Můžete vidět, že byl výjimkou potvrzující pravidlo," říká Camila Alves v rozhovoru pro The Athletic. "Myslím, že tím ukázal svou sebedůvěru.

„Vždycky to zkouší znovu a znovu. Možná to zkusí poprvé a nepovede se mu to. Ale když se mu to nepovede napoprvé, zkusí to znovu. Uvidíte ho mnohokrát v jednom zápase, jak se snaží riskovat, jak se snaží projít, jak se snaží vystřelit, takže vidíte, že se nevzdává snadno. To ukazuje jeho sebedůvěru.“

Během tří let v Palmeiras získal Estevao s hvězdami nabitými týmy Palmeiras U17 a U20 řadu titulů. Ředitel akademie Palmeiras Joao Paulo Sampaio žertoval, že by bylo neúspěchem, kdyby klub nevydělal na prodeji hráčů alespoň 200 milionů eur.

Ve většině těchto vítězných týmů byl také Endrick, útočník Realu Madrid, který má v červenci tohoto roku odejít do Španělska. Srovnání mezi nimi je považováno za nespravedlivé vzhledem k jejich rozdílným silným stránkám.

„Když jste viděli Endricka hrát, viděli jste, že je tam velký rozdíl na úrovni fyzické stavby,“ řekl Alves. „Jeho síla oproti ostatním hráčům ve stejné věkové kategorii byla velmi znatelná. Estevaovy atributy jsou jiné než Endrickovy.“

„Estevaa jste si nevšimli tak okatě. Jeho odlišnosti byste si začali všímat až ve chvíli, jakmile by se začal pohybovat s míčem. V té přechodové fázi přes akademii se z něj stal velký hráč, protože dominoval všemu na hřišti.“

V mládežnických týmech Palmeiras a Brazílie vynikal na pravé straně rozestavení 4–3–3. Při svém debutu v Libertadores proti uruguayskému Liverpoolu a v květnovém utkání národního poháru proti Botafogu-SP udělal dojem.

Chelsea Estevaa sleduje již několik let, přičemž v lednu 2023 ho postavila na roveň Endrickovi, kterého se rovněž snažila podepsat. Klub má v úmyslu, aby Estevao po příchodu na Stamford Bridge hrál na pozici hráče č. 10. Domnívají se, že Estevao má potenciál „světové třídy“, protože na ně udělal dojem svým přehledem a prací nohou a schopností dostat diváky do varu.

Tento krok navazuje na snahu Chelsea přesvědčit Estevaa, aby si vybral právě ji jako svůj další klub.
Zájem o brazilské talenty signalizuje také najmutí Alyssona Martinse jako skauta, který působí v Sao Paulu a dříve vedl skautské oddělení v Corinthians.

Počáteční částka za Estevaa činí 34 milionů eur, přičemž dalších cca 23 milionů eur tvoří různé příplatky, z nichž některé souvisejí s tím, čeho dosáhne s Palmeiras v sezoně 2024–25. (pozn. dle Fabrizia Romana je celkový balík, €40m fixed fee, €20m easy add-ons, €5m difficult extra add-ons)

Panují také určité nejasnosti ohledně toho, jak tato dohoda zapadá do pravidel o dlouhodobých smlouvách. V prosinci 2023 kluby Premier League následovaly příkladu UEFA a odhlasovaly omezení doby, po kterou může být přestupová částka hráče rozložena na jejich účtech, tedy na pět let, bez ohledu na délku kontraktu.

Předtím kluby uzavíraly s hráči smlouvy až na osm a půl roku, aby mohly amortizovat – účetně rozložit náklady na přestup – po celou dobu trvání smlouvy. Tato pravidla však vstoupí v platnost 1. července 2025 a Estevao dosáhne 18 let v dubnu, kdy by měl podepsat profesionální smlouvu, takže se očekává, že dohoda bude odpovídat novému pětiletému limitu.

Estevao se těší, až se připojí k Chelsea, ale do té doby bude s Palmeiras bojovat v domácí lize, poháru a Copa Libertadores. Následujících 12 měsíců dává Estevaovi prostor a čas na to, aby jako hráč vyrostl. To může pomoci zmírnit základní obavy některých včetně jeho bývalého trenéra Antonia Augusta, že jeho vývoj byl uspěchaný.

Přesto si Alves myslí, že Estevao bude po přestupu do Londýna podávat výkony na vysoké úrovni.

„Myslím, že vše bude záležet na procesu adaptace,“ říká. „V tuto chvíli si mnozí myslí – zejména ti, kteří pracují po jeho boku -, že je to někdo, o kom ještě hodně uslyšíme. Je tu velké očekávání, že se to všechno podaří.“

1991 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 1991 komentářů