Chelsea má nyní o 500 milionů liber vyšší hodnotu než měla při převzetí v roce 2022 - proč?

Letos v létě uplynulo druhé výročí od chvíle, kdy společnost Clearlake Capital a Todd Boehly koupili Chelsea od Romana Abramoviče pod dohledem britské vlády. Konečná zaplacená cena činila přibližně 2,3 miliardy liber (3 miliardy USD), přičemž nový vlastník se zavázal investovat do klubu dalších 1,75 miliardy liber. Za dva roky od té doby věnovali přibližně 1,2 miliardy liber jen na přestupové poplatky za nové hráče, což však bylo částečně kompenzováno ziskem více než 350 milionů liber z prodeje hráčů.

Na hřišti si tato rozsáhlá změna vyžádala značné náklady: Chelsea skončila ve dvou sezónách Premier League pod novými majiteli na 12. a 6. místě. Od nastupujícího trenéra Enza Maresca, který je třetím stálým trenérem společnosti Clearlake a Boehly, se očekává, že ji v příští sezoně dovede zpět do kvalifikace o Ligu mistrů.

I přes problémy na hřišti má Chelsea v roce 2024 hodnotu o 500 milionů liber vyšší, než kolik Clearlake a Boehly zaplatili za klub v roce 2022. Vyplývá to z nejnovější zprávy o ocenění evropských elitních klubů, kterou začátkem měsíce zveřejnila společnost Football Benchmark, platforma pro analýzu fotbalových obchodních dat založená před devíti lety přední účetní firmou KPMG.

Společnost Football Benchmark, kterou od roku 2022 nezávisle provozuje společnost Ace Advisory a jejímž zakladatelem a generálním ředitelem je bývalý partner KPMG Andrea Sartori, poskytuje informace o finanční výkonnosti klubů, tržním ocenění fotbalistů a výkonnosti hráčů a klubů na sociálních sítích. Její analýzy využívají přední evropské fotbalové kluby, sportovní organizace, řídící orgány, držitelé práv, investoři a sponzoři.

Její výpočet „hodnoty podniku“ elitních evropských klubů je založen na algoritmu, který využívá metodu násobku výnosů, která poměřuje hodnotu společnosti s výnosy, které generuje. „Základní násobek je analýzou minulých transakcí, přičemž vyšší váhu mají nejnovější transakce,“ říká Sartori pro The Athletic. „Násobek podle jednotlivých klubů pak zohledňuje pět parametrů.“

Těmi jsou:

Ziskovost: Zohledňuje se poměr nákladů na zaměstnance k příjmům v předchozích dvou finančních letech a také zisk/ztráta klubu před obchodováním s hráči.

Popularita: Počet příznivců a úroveň zapojení na hlavních platformách sociálních médií klubu.

Sportovní potenciál: Football Benchmark provádí vlastní tržní ocenění týmu klubu, protože existuje silná korelace mezi vyšší hodnotou týmu a úspěchem na hřišti.

Vysílací práva: Vliv smluv o televizních právech na úrovni domácí ligy, jakož i způsob distribuce těchto práv.

Vlastnictví stadionu: Zda klub vlastní svůj domácí stadion, nebo ne.

Hodnota podniku Chelsea se v letech 2023 až 2024 zvýšila o devět procent, ačkoli v žebříčku nejhodnotnějších evropských elitních klubů společnosti Football Benchmark ve skutečnosti klesla ze sedmého na deváté místo. Je to proto, že až na několik výjimek tlačí větší tržní síly na růst hodnoty největších sportovních klubů ve všech oblastech.

„Jedním z důvodů je, že se objevují nové soutěže nebo byly soutěže upraveny,“ vysvětluje Sartori. „Skutečnost, že Liga mistrů bude mít nyní 36 týmů, odehraje se více zápasů a rozdělí se více peněz, ovlivňuje hodnotu klubů. Z nového mistrovství světa klubů (v létě 2025) bude mít prospěch rovněž 12 klubů.“
Chelsea je jedním z klubů, které jsou ve fázi účasti na tomto prvním rozšířeném mistrovství světa klubů FIFA, které se bude hrát v létě příštího roku ve Spojených státech. Ačkoli The Athletic podrobně popsal značné finanční, logistické a právní překážky, které FIFA, celosvětový řídící orgán fotbalu, stále ještě musí překonat, aby se soutěž rozběhla, tento potenciálně lukrativní nový zdroj příjmů již má dopad na ocenění elitních klubů.

Bude trvat nejméně dalších 12 měsíců, než bude moci Chelsea opět počítat s příjmy z účasti v Lize mistrů, ale vyřazení z nejvyšší evropské klubové soutěže dva roky po sobě pro ni není tak finančně zničující, jako by to bylo pro klub s podobnými ambicemi v jiné zemi. „Velký anglický klub si může dovolit vynechat Ligu mistrů a pocítí menší dopady díky obrovským příjmům, které plynou z mediální smlouvy s Premier League,“ říká Sartori.

Jednou z věcí, která prosvítá v hodnotách podniku Football Benchmark, je obrovský finanční rozdíl, který se otevřel mezi 10 největšími evropskými kluby a zbytkem. Arsenal, který se umístil hned za Chelsea na 10. místě, je ohodnocen o 1 miliardu liber více než 11. nejhodnotnější klub: Borussia Dortmund, účastník Ligy mistrů z uplynulé sezóny.

„Podívejte se na tu desítku a co tam najdete?“ ptá se Sartori. „Šest velkých klubů Premier League a čtyři mezinárodní mega značky (Real Madrid, Bayern Mnichov, Barcelona a Paris Saint-Germain). Všechny ostatní kluby buď hrají menší ligu, mají výrazně nižší příjmy, nebo nemají takovou komerční přitažlivost jako kluby (v první desítce).“

Do algoritmu, který určuje hodnotu podniku Football Benchmark, se započítávají i nedávné významné transakce, které podtrhly atraktivitu těchto špičkových klubů pro bohaté investory – v neposlední řadě nákup Chelsea společností Clearlake-Boehly a INEOS, který letos v únoru zaplatil 1,3 miliardy liber za 25procentní podíl v Manchesteru United.

„Existuje tendence platit za tyto špičkové kluby prémii, takže je lze považovat za ‚trofejní aktiva‘: kluby, které se na trhu objevují velmi zřídka a za které jsou investoři ochotni zaplatit prémii, i když jejich finanční výsledky by to nutně neospravedlňovaly,“ říká Sartori.

To do značné míry podpořilo přesvědčení Clearlakea a Boehlyho, že jejich akvizice Chelsea představuje dobrou hodnotu, přestože mnozí externí analytici zpochybňovali rozumnost kupní ceny 2,3 miliardy liber, která byla přibližně pětinásobkem příjmů klubu.

Skutečnost, že Chelsea je o dva roky později oceňována na 2,8 miliardy liber, přestože za tu dobu na hřišti zdaleka nedosáhla standardů moderní éry klubu, naznačuje, že jejich základní logika byla správná. Sartori však varuje, že zatímco další růst by mohl být před námi, širší finanční perspektiva budoucnosti elitního evropského fotbalu je složitější.

„Osobně si nemyslím, že máme v domácích ligách výrazný prostor pro růst mediálních příjmů,“ říká Sartori. "Dosáhli jsme jakéhosi plató. V kalendáři není prostor pro vytváření nových soutěží a hraní dalších (zápasů). Také si myslím, že bude existovat prvek tlaku na snižování tržní hodnoty hráčů a platů, a to kvůli novým předpisům UEFA o finanční udržitelnosti a novým finančním předpisům, které přicházejí v Premier League.

"Z mediálního hlediska nevidím růst příjmů a neočekávám, že by hodnota hráčů stoupla tolik jako v posledních čtyřech nebo pěti letech – pokud se na trhu neobjeví nějaký narušitel, jako byla Saúdská Arábie (loni v létě) nebo čínský trh před několika lety.

„Ale ziskovost klubů se bude zlepšovat, přestože příjmy výrazně nerostou, a to kvůli regulacím. Takže celkově by hodnota klubů mohla dále růst.“

Tady Chelsea věří, že jí pomůže její úspěch při radikálním snižování mzdových nákladů, které se v klubových účtech za sezónu 2022–23 vyšplhaly na 404 milionů liber. Clearlake a Boehly jsou také optimističtí ohledně talentů, které shromáždili spolusportovní ředitelé Laurence Stewart a Paul Winstanley a které bude mít nově jmenovaný Maresca za úkol maximálně využít.

V ostatních oblastech je však před nimi spousta práce.

Všechny ostatní kluby v první desítce žebříčku Football Benchmark mají větší a modernější domácí stadiony než Stamford Bridge, přičemž v prvních dvou letech vlastnictví klubu Clearlake-Boehly nedošlo k žádnému výraznému pokroku v přestavbě západolondýnského stadionu. Komerční růst byl skromný a na příští sezónu zatím nebyl zajištěn žádný hlavní sponzor. Ženský tým Chelsea vstupuje po letním odchodu Emmy Hayesové do vzrušující, ale nejisté nové éry pod vedením Sonii Bompastorové.

Výsledky odvážného odhodlání této vlastnické skupiny vázat žádané mladé talenty mimořádně dlouhými smlouvami se také plně projeví až za několik let a teprve se ukáže, jak dobře si Chelsea povede při prodeji těch hráčů, kterým se přestup nepodařil.

Z čistě finančního hlediska se však velké investice Clearlakea a Boehlyho ubírají žádoucím směrem.

643 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 643 komentářů