Enzo Maresca: Fanoušek Chelsea zpovídá fanouška Leicesteru

Zatímco příznivci Leicesteru City tráví blížící se odchod Enza Maresca, jejich protějšky v Chelsea musí přemýšlet o pověření muže, který s největší pravděpodobností nahradí Mauricia Pochettina na Stamford Bridge.

Ital sice pracoval pro Pepa Guardiolu, a dokonce se mu i trochu podobá, ale může se pochlubit stejným trenérským géniem jako Katalánec? Jakou taktiku nasadil při návratu Leicesteru do Premier League? A zvládne takovou změnu, jakou je přechod z Championship do Premier League?

Všimli jsme si, že některé z těchto otázek se objevily v komentářích k článku o Marescovi zveřejněném na začátku tohoto týdne, a tak jsme požádali Davea Chidgeyho, moderátora podcastu Chelsea FanCast a autora fanzinu Chelsea „cfcuk“, aby na ně našel odpovědi.

Přihlásil se Alex, fanoušek Leicesteru známý také jako Ric Flair z podcastu Big Strong Leicester Boys, který byl svědkem Marescova fotbalu na vlastní kůži.

Dave: Takže první otázka, kterou na tebe mám, je: jsi zklamaný, že odchází?

Alex: Spíš než zklamaní jsme vůči tomu všemu otupělí. Maresca zdědil v Leicesteru „hořící koš“. Ačkoli se od něj očekávalo, že nám zajistí postup hned napoprvé, nebyla to záruka vzhledem k tomu, jak rychle jsme se propadli.

Už za necelý měsíc hrál fotbal ve stylu, který od nás chtěl, a to bylo opravdu působivé. Ale posuňme se o rok dopředu a důvod, proč to fanouškům Leicesteru nemusí tolik vadit, je ten, že máme prostě větší problémy. Finanční problémy stále existují. A my se na to díváme s tím, že ano, odvedl dobrou práci. Ale je to skvělý manažer? To nikdo neví. Je to pragmatický manažer, kterého bychom mohli potřebovat v příští sezoně zpátky v Premier League? To rozhodně ne.

Má jeden způsob hry a v něm je neochvějný a neotřesitelný. Ať hrajete s kýmkoli, ať vyhráváte, nebo prohráváte, on se nezmění. A dělat to s námi v Premier League…

Dave: Spousta příznivců Chelsea je momentálně ze všeho rozladěná. Přišli tihle majitelé a během několika měsíců vyhodili Thomase Tuchela. Kdokoli by po tomhle byl zklamaný. Když jmenovali Grahama Pottera, většina lidí si pomyslela: „Opravdu?“. Pochettino rozdělil fanouškovskou základnu vzhledem ke spojení s Tottenhamem, ale ke konci sezony se mu dařilo. Takže obrátit se na jiného manažera – a ne „elitního“ manažera, – „vždyť vyhrál jen Champ“ – v nás zanechalo trochu zmatku. Jak moc bychom se měli obávat?

Alex: Má kolem sebe auru, kterou vaši fanoušci zachytí, a to je uklidní. Je na něm něco, co naznačuje, že je to skutečně „pan trenér“. Jestli je, nebo není, to se teprve uvidí – těžko to určit po jedné sezoně v klubu, který fakticky neměl být na takové úrovni. Ale nezapomeňte, že z toho byl na konci sezony málem průser.

Na první pohled se tedy může zdát, že jde o skandální jmenování. Riskantní. Ale jeho nápady se hodí k tomu, když máte elitní hráče, a ty tu máte. A záměr přivést další. Při pohledu na kádr a způsob hry si vlastně myslím, že by mohl odvést lepší práci než Pochettino. Ano, bude muset zopakovat to, co se mu povedlo v Leicesteru na začátku sezony, a pořádně to rozjet. Ale jeho principy se hodí pro lepší hráče. Je to Pepův žák…

Dave: Slyšel jsem, že mu říkají Diet Pep…

Alex: Vypadá trochu jako on, když si sundáš brýle, a mluví jako on. Všichni jsme se tou aurou cítili uklidněni, zvlášť po Brendanu Rodgersovi. Byl nesmlouvavý a držel se svého. Ale chápu, proč mají fanoušci Chelsea obavy, protože za sebou nemá takové reference. Ale podívejte se na Xabiho Alonsa, dalšího Pepova učedníka, a na to, čeho dosáhl v Bayeru Leverkusen. Enzo by mohl být stejný. A možná jste ho získali.

Dave: Příznivci Chelsea jsou ve skutečnosti poměrně vyrovnaní (:D to jsi nebyl u nás webu). Dáme mu šanci. Podpoříme ho. Ale naše trpělivost je po několika posledních letech docela malá. Jednou z věcí, která mě znepokojuje, je to, že je velmi tvrdohlavý, má svou filozofii a způsob hry.

To je všechno moc hezké, když jste Guardiola a máte jedny z nejlepších hráčů na světě, ale v Chelsea jsem zažil italského manažera, který byl velmi tvrdohlavý a nechtěl měnit své způsoby a filozofii – Maurizia Sarriho. Někteří zvenčí budou poukazovat na to, že vyhrál Evropskou ligu, ale Eden Hazard nám vyhrál Evropskou ligu. Se Sarrim to nemělo nic společného.

Nejlepší trenéři jsou podle mě ti, kteří se přizpůsobují náročnosti Premier League a mění hru, když je potřeba, a přizpůsobují ji soupeři. Vzhledem k tomu, že nejsme Manchester City a on není Pep Guardiola, pokud bude jen strnule sedět a odmítat změny…

Alex: To bylo pro fanoušky Leicesteru předmětem sporu. Guardiola skutečně mnohokrát přetvořil své systémy a taktiku v Manchesteru City. To jsme od něj za tu jednu sezónu neviděli a on důsledně mluví o tom, že má pevný způsob hry. Moderní styl fotbalu, držení míče, a stále dokola, držení míče, je nudné, že ano…

Dave: Velmi.

Alex: Dá se pochopit, proč to fotbalové týmy dělají, ale puls vám to nezvýší. Enzo je hodně z té školy „udržet držení míče a kontrolovat hru“. Když hrajete na protiútoky, což umožňuje „basketbalový“ typ fotbalu, ztrácíte tuto kontrolu. Ale když se náš náskok na čele, s týmem hrajícím furt to stejné dokola snižoval, a fanoušci volali po změně systému nebo sestavy, neudělal to. To nás znepokojovalo.

Na jeho obranu je třeba říct, že neměl 25 hráčů, kteří by mohli hrát fotbal, jaký chtěl. V Chelsea bude mít pravděpodobně větší hloubku kvality. Ale mou hlavní obavou je, že má vizi a nepřizpůsobí se. Premier League je brutální. Můžete mít herní plán a je na soupeřích, aby proti tomu něco udělali…

Dave: A oni to udělají. Do poločasu tě mají. Během hry se to stane.

Alex: Přesně tak. Enzo je před zápasem velmi dobrý v tom, že dokáže tým připravit na zápas a udělat X, Y a Z. Jeho řízení během zápasu ho ale… spousta manažerů ho v rámci zápasů takticky předčila. Z toho se musí poměrně rychle poučit. V Premier League máte méně volnosti a je tam znát nezkušenost.

Dave: Myslíš si, že máme hráče na to, abychom hráli systém, který chce?

Alex: Páteří set upu je… Potřebuje brankáře, který má elitní distribuci.

Dave: Takže potřebujeme nového brankáře.

Alex: Garantuji, že si bude chtít přijít pro Madse Hermansena z Leicesteru. Podepsal ho z Brondby a s míčem u nohy je senzační. Riziko, které podstupuje…, ale jeho distribuce je fakt fenomenální.

Dave: Dokáže skutečně chytat?

Alex: Ano. Není obrovský (187cm, 81kg), ale jako všestranný brankář je velmi, velmi dobrý.

Bude se snažit hrát invertovaného obránce a bude chtít levonohého obránce, který nehraje jako konvenční obránce, ale může operovat jako levý krajní obránce, ale také se bude moct zapojit do středu pole. Takže Marc Cucurella nebo Levi Colwill. Dny Bena Chilwella budou sečteny.

Bude mít defenzivního záložníka; ne nutně ničitele, ale někoho, kdo je hluboko v záloze. Takovým hráčem byl u nás Harry Winks – na úrovni Championship neměl co dělat a velmi mu to vyhovovalo. Nasadil dva vysunuté střední záložníky, č. 8, kteří se vysouvali dopředu a snažili se dávat góly. Jedním z nich byl Wilfred Ndidi; sledovat Enza, jak z něj dělá útočného záložníka, bylo ohromující.

Klíčovými pozicemi jsou křídla. Bude si mnout ruce, že má Colea Palmera, s nímž pracoval v Manchesteru City v týmu do 21 let. Jeho křídla musí být velmi dobrá v situacích jeden na jednoho, ale také v defenzivě. Projdou si pekelně těžkou prací.

Dave: (Noni) Madueke má velký potenciál a pravděpodobně může plnit takovou roli, ale Palmer je mnohem víc než jen křídlo. Nechci ho vidět, jak se hrne dozadu a provádí poslední záchranné manévry. Chci ho vidět, jak vytváří a střílí góly. Pokud by Maresca dokázal vylepšit Mykhaila Mudryka, bylo by to ohromně působivé.

Alex: Obnovuje sebevědomí hráčů. Mudryk z něj bude těžit. Nepřekvapilo by mě, kdyby znovu přiměl ke gólům i Raheema Sterlinga. Na jednu stranu umí velmi, velmi dobře pracovat s mladými hráči a pokud si myslí, že je v akademii nějaký hráč, vytáhne ho. Na druhou stranu v Leicesteru oživil jiné hráče, kteří byli na odpis. Jannik Vestergaard byl terčem posměchu, ale on ho oživil.

Vpředu hraje vždy jen na jednoho útočníka, i v zápase ve kterém prohrává a dohání skóre. Potřebuje hráče, který podrží míč, aby mohl zásobovat vysunuté osmičky a křídla. Potřebuje také někoho, kdo bude dobře presovat. Takového ideálního útočníka jsme neměli. V Chelsea bude muset tuto pozici vyřešit.

Dave: Zdá se, že všichni předpokládají, že Conor Gallagher bude prodán, ale on dodává týmu energii – je to spíše staromódní věc, kdy se musí snažit, bojovat a dělat špinavou práci, což umožňuje talentovanějším hráčům tvořit. Dokáže dirigovat presink. Co z něj Maresca udělá?

Alex: Na Gallaghera se bude dívat podobně jako na Kiernana Dewsburyho-Halla, absolventa akademie, ze kterého udělal našeho klíčového hráče. Bude se na Gallaghera dívat jako na jednoho z hráčů č. 8 a bude po něm chtít, aby dělal to samé, co Dewsbury-Hall v Championship; střílel a vytvářel góly. Dostane ho do kapes v prostoru a bude se mu líbit jeho agresivita.

Ndidiho jsme využívali jako útočného záložníka, ale stále jsme se opírali o jeho defenzivní schopnosti, aby vybojoval míč zpět. Presovali jsme a vytvářeli změny tím, že jsme je nutili ke hře v blízkosti jejich branky. Gallagher to umí. Pravděpodobně bude chtít mít někoho takového vedle Palmera ve středu hřiště: jeden bude vyhrávat míče a dostávat se do vápna, aby skóroval a asistoval, druhý bude hledat prostory, dělat náběhy, aby mohl ovlivnit hru.

Dave: José Mourinha, Carla Ancelottiho a Tuchela jsme milovali, protože „chápali“ fanoušky a klub. Bude Enzo takový, nebo bude spíš odměřený? Jedním z problémů Pochettina bylo kromě Tottenhamu i to, že nikdy pořádně neuznával příznivce. Nebylo tam vůbec žádné spojení. A to je důležité.

Alex: V tomto ohledu mohu vaše obavy zmírnit. Enzo si velmi pilně buduje vztah s fanoušky. V Leicesteru se angažoval. Po každém zápase chodil k Union FS, našemu zpívajícímu sektoru, a vyžadoval, aby jim všichni jeho hráči na konci zápasu také zatleskali. Díky tomu měli fanoušci pocit, že nás „chápe“. Toho se vám s ním dostane.

Dave: Italského manažera v Chelsea milujeme. Pokud se bude obtěžovat zjistit si něco o našem italském dědictví, našich hráčích a manažerech, povede se mu u nás velmi dobře.

Alex: Zatímco spolu mluvíme, sleduje hodiny a hodiny záznamů. Než se k nám připojil, zhlédl všechny zápasy Leicesteru z předchozích let, aby pochopil, co jsme zač. Několik měsíců žil na našem tréninkovém hřišti. Ponořil se do klubu a všechno se učil. Jsem si jistý, že bude dělat totéž. To italské spojení mu neunikne.

Kde se to trochu zvrtlo, naši fanoušci byli občas trochu frustrovaní z některých fotbalových výkonů. Ne nutně proto, že to byl nudný fotbal, ale byli jsme Manchester City v Championship. Týmy k nám jezdily a hrály proti nám v hlubokém bloku. Atmosféra mohla být docela tristní. V zápasech nebylo žádné riziko, a to zvyšovalo frustraci. Několikrát se ozval na adresu našich fanoušků a řekl: „Jestli si mě nebudete vážit, tak půjdu pryč. Ve chvíli, kdy budu mít pocit, že nemám podporu fanouškovské základny, odejdu.“ Takže se bude angažovat ve vztahu k fanouškům, ale je také trochu citlivka.

Dave: To mi nevadí. Doufejme, že bude trochu víc Antonio Conte než Sarri. Conte nás sice dokázal rozpálit, ale byl výbušný.

Ale klíčem k Chelsea je momentálně udržet spokojené spolusportovní ředitele Paula Winstanleyho a Laurence Stewarta, což je pro mě naprosto nepochopitelný koncept. Hlavně je nevyvádět z míry.

Alex: Na naše fanoušky Enzo Maresca udělal největší dojem tím, že se postavil představenstvu a hierarchii více než kterýkoli jiný manažer. Možná se nejvíce ze všech ostatních manažerů přiblížil tomu, že se mu možná podařilo prosadit nějaké změny.

Táhnou se nad námi finanční problémy a nikdo jiný než manažeři na to zdánlivě nedoplácí. Tak proč naši majitelé neudělají změny na úrovni fotbalového ředitele/výkonného ředitele? Maresca se z nás snažil udělat elitní tým na hřišti a chtěl, aby se Leicester stal elitním klubem i mimo něj. Aby toho dosáhli, museli provést změny na úrovni představenstva.

Možná vidí tu „elitní strukturu“ v Chelsea a bude mlčet. Ale pokud se vyskytne nějaký problém, zmíní se o něm. Není to tikající časovaná bomba, ale pokud to bude zásadní problém, bude odhalen.

Dave: V tom případě bude do Vánoc nový manažer…

Alex: Haha. Anebo se trefí do černého, jako to udělal v Leicesteru, a klidně můžete jít a vyhrát ligu. Nikdy nevíš.

https://www.youtube.com/watch?…

1474 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 1474 komentářů