Preview: Chelsea vs. Aston Villa

V nedělním odpoledni nás čeká domácí střetnutí proti Aston Ville. Utkání začne v 15:00 středoevropského času. Bezzubá Chelsea se pokusí vyzrát na svého soka a napravit tak poslední vzájemný zápas hraný na „apríla“, který skončil výhrou 0:2 pro hráče z Birminghamu.

Možná, že Chelsea nakonec dosáhne dlouhodobého úspěchu, kdo ví, ale z větší části se stále nápadně podobá týmu, který se propadl na nejhorší místo v Premier League od sezony 1993–94, kdy jsme skončili čtrnáctí.

Nedělní návštěva Aston Villy slibuje další velkou zkoušku. Zatímco Chelsea dokázala v Premier League v roce 2023 zvítězit pouze pětkrát, což je nejméně ze všech klubů, které zde dosud od té doby působí, tým Unaie Emeryho nasbíral 16 vítezství, což je počet, který překonal pouze Manchester City (22).

Je třeba mít na paměti, že Villa byla v prvních týdnech sezóny 2023–24 poněkud nevyzpytatelná, když v každém ze svých tří vítězství vstřelila tři a více gólů a v obou svých dvou porážkách prohrála o více než 3 góly, nicméně před víkendem se nachází na sedmém místě a Chelsea neporazila soupeře z horní poloviny tabulky od dubna 2022, když si poradila s West Hamem.

Je jasné, že problémy Chelsea jsou komplexní a četné, ale je možné vidět i pozitiva. Jistě, náš nedostatečný počet očekávaných gólů (xG) –5,3 je druhý nejhorší v Premier League (-5,6 u Evertonu), ale naše 10,3 xG je páté nejvyšší; vytváření šancí není problém, zklamáním je zakončení, a to by se mohlo vyřešit, pokud se energickému Nicolasi Jacksonovi podaří získat sebevědomí před brankou.

Stejně tak pouze City (tři), Arsenal a Liverpool (oba čtyři) inkasovali méně gólů než Chelsea, zatímco jejich xG against (5,3) je třetím nejnižším číslem v nejvyšší soutěži; takže Chelsea nedává soupeřům ani mnoho jasných příležitostí. Co se týče dominance na míči, jsme na tom nejlépe z celé ligy – 69,6% držení míče.

I když úvodních 5 zápasů nebylo papírově nejtěžších, jsou zde důvody k optimismu a je zřejmé, že se stále jedná o tým, který buduje soudržnost, což není snadný úkol, když vám chybí až 12 hráčů, jako tomu bylo minulý víkend při remíze 0:0 s Bournemouthem.

Na druhou stranu Ville patří 5. místo co se vstřelených golů týká (11). Ale je nutné zmínit taky 10 inkasovaných. Tým, který se nachází na sedmém místě tabulky, minulý týden dokázal otočit zápas s Crystal Palace a připsat si výhru 3:1. Ještě kolo na zpět však dostali 3 fíky od Liverpoolu a v prvním kole dokonce 5 gólů od Newcastlu. Ve čtvrtek se strana Unaie Emeryho nečekaně musela sklonit před domácí Legií Varšavou v evropské soutěži (3:2).

Nechme se tedy překvapit, zda „zvítězí“ nudný fotbal Chelsea anebo ofenzivní fotbal hostujících.

Poslední zápasy Chelsea (všechny soutěže):
RPVVP

Poslední zápasy Villans (všechny soutěže):
PVPVV

H2H
Výhry Chelsea: 30
Remízy: 14
Výhry Villans: 15

Týmové novinky:
Pochettino by snad mohl přivítat nějaké hráče zpět, více nám však řekne tiskovka. Např. Noni Madueke, Marc Cucurella, Moisés Caicedo, Armando Broja, Trevoh Chalobah a Reece James by se mohli v neděli vrátit alespoň na střídačku, což by byla vítaná úleva; náhradníci Chelsea proti Lutonu (20 let, 318 dní) a Bournemouthu (21 let, 54 dní) měli nejmladší průměrný věk ze všech laviček v této sezóně Premier League.

Co se týče Villy – nejistý je start Bertranda Traorého, Jacoba Ramseyho a Diega Carlose. Chybět budou jistě Buendia a Mings.

Předpokládané sestavy:

Villa:
Martinez, Cash, Konsa, Torres, Digne, Kamara, Douglas Luiz, Mcginn, Zaniolo, Diaby, Watkins

Chelsea:
Sanchez; Disasi, Silva, Colwill; Gusto, Gallagher, Chukwuemeka, Chilwell; Fernandez, Sterling; Jackson

Čas zápasu: Neděle 24.9.2023 – 15:00, Stamford Bridge
Rozhodčí: Jarred Gillett. Assistants: Darren Cann, Dan Robathan. 4. asistent: Simon Hooper. VAR: Andy Madley. Asistent VAR: Nick Hopton.

Kurzy Tipsport:
Chelsea: 1,92
Remíza: 3,84
Bounemouth: 3,86

Predikce:

Vajbi: 1:3
Elprezidente: 2:1

128 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 128 komentářů