Preview: Birmingham vs. Chelsea

A je tu vánoční blázinec. Období, ve kterém se podle mnohých odborníků rozhoduje o ligovém titulu, právě začíná. Chelsea během tří dnů odehraje hned dvě ligová utkání a pokud to se svými mistrovskými záměry myslí vážně, musí naplno bodovat. Před odjezdem našich afrických hvězd je to prakticky nutnost.

Nutno říci, že fotbalový Bůh nám asi příliš nepřeje. Ještě před pár týdny bychom klidně mohli napsat, že výhra na Birminghamu je nepsanou povinností, ale vzhledem k aktuální formě našeho soupeře bude zisk tří bodů nesmírně, nesmírně těžký. Nováček soutěže totiž v poslední době nabral neskutečnou formu a neprohrál už devět utkání v řadě, ze kterých hned šestkrát zvítězil. Naposledy City prohráli 17. října s londýnským Arsenalem.

Naopak Chelsea se momentálně příliš nedaří. Z šesti posledních soutěžních utkání vyhrála jen jedinkrát na domácí půdě s Portsmouthem. Kvůli tomuto neúspěšnému období byla vyřazena z Carling Cupu a několikrát propásla šanci jít na čele ligy do trháku. Je to takový malý paradox – zatímco Birmingham od prohry s Arsenalem pookřál a dostal se na vítěznou vlnu, Chelsea od famózní výhry nad stejným soupeřem jakoby oslábla a nedaří se jí.

Se zítřejším soupeřem máme co se historického hlediska týče jasně pozitivní bilanci. City nás neporazili už dlouhých 29 let, naposledy v březnu roku 1980, kdy modré kluky z Londýna ještě v rámci druhé anglické divize vyprovodili ze svého stánku v poměru 5:1. Z posledních čtyř vzájemných utkání se Chelsea radovala hned třikrát.

Sobotní popolední utkání by mohla rozhodnout jediná branka. Oba týmy se totiž pyšní skvělou obranou – Birmingham udržel v této sezóně hned sedm čistých kont, Chelsea o dvě více. Myslet na zadní vrátka bude potřeba i z toho důvodu, že City letos vyhráli všechna utkání, ve kterých dali první branku. Stalo se tak přesně sedmkrát. A recept na naši obranu je asi docela snadný – 13 z 15 obdržených branek dostala Chelsea po standardních situacích.

Teoretický recept na zítřejší úspěch tedy vypadá asi takto – ohlídat si standardní situace a hlavně nedostat první branku. Pokud se tyto dvě věci podaří, můžeme pomýšlet na plný bodový zisk. V opačném případě se náš náskok na čele s největší pravděpodobností sníží, jelikož Manchester United hraje své utkání na Hullu, který jej zřejmě o body neobere.

Kouč Carlo Ancelotti nemůže pro utkání počítat s triem Nicolas Anelka – Michael Essien a Deco. Na tiskové konferenci před zápasem Ital zdůrazňoval svou víru v mladé hráče a tak je možné, že se na hrotu útoku vedle Didiera Drogby postaví Daniel Sturridge či Fabio Borini. Vzhledem k tomu, že další kolo s Fulhamem nás čeká už v pondělí, je tato varianta docela pravděpodobná.

Ani lodivod soupeře Alex McLeish nemá k dispozici plný kádr. Mimo hru jsou David Murphy, Teemu Tainio a Garry O'Connor. Veliké otazníky pak visí také nad starty Rogera Johnsona a Liama Ridgewella.

Hráč, kterého se vyplatí sledovat: Didier Drogba
Tip redaktora: 0–1
Birmingham City FC – Chelsea FC
Stadion: St. Andrew’s, Birmingham
Výkop: 26.12.2009 13:45 SEČ (živě na Nova Sport)

Rozhodčí: Peter Walton, na čarách Bob Pollock a Peter Kirkup, čtvrtým sudím je Mike Dean

Komentáře

reklama
K tomuto článku není možné vkládat komentáře.