Hráči Chelsea na hostování, část I.

Po delší odmlce přinášíme v následujícím článku informace o tom, jak si vedou hráči Chelsea, kteří byli v rámci hostování posláni sbírat své fotbalové zkušenosti do jiných evropských týmů. U každého z hráčů přinášíme menší souhrn uplynulého půlroku, který na hostování strávil. V I. části se zaměřujeme na fotbalisty působící v Anglii. Pojďme se tedy podívat, jak si naše naděje vedly.

Před tím, než se většina evropských fotbalových soutěží uloží k zimnímu spánku, přinášíme přehled o aktuálních působištích všech hostujících hráčů londýnské Chelsea. Úvod článku zahájím trochou statistik. Aktuální lídr tabulky Premier League má k dnešnímu dni na hostování celkem 38 hráčů.

Hostující hráči působí celkem v 9 různých zemích (Anglie, Německo, Španělsko, Nizozemsko, Itálie, Belgie, Turecko, Brazílie a Kolumbie). Nejmladší hráč, který nabírá zkušenosti mimo brány Chelsea je Nathan Baxter (17 let), nejstarší hostující hráč je francouzský útočník Loic Remy (29 let). Z celkového počtu 38 hráčů na hostování je 18 fotbalistů mladších 21 let.

Seznam všech hráčů Chelsea na hostování:

Nyní již pokročíme k souhrnu výkonů jednotlivých hráčů v průběhu podzimní fáze sezóny.

Premier League

Jedním z hráčů Chelsea, kteří nabírají zkušenosti v Premier League je Nathan Aké. Po uplynulé sezóně strávené štací ve Watfordu je nyní mladý Nizozemec na praxi v dílně Bournemouthu. Po pomalejším rozjezdu v novém klubu si mladý obránce (záložník) postupně vybudoval své místo v základní sestavě „The Cherries“. V posledních 6 utkáních Premier League nechyběl Nathan Aké v základní sestavě ani jednou, včetně posledního utkání, které Bournemouth odehrál na domácím hřišti proti Southamptonu. V tomto zápase nastoupil Nathan Aké ve stoperské dvojice po boku Steve Cooka.

A byl to právě Nathan Aké, který se zapsal do statistik tohoto utkání hned v 6. minutě. To totiž Jack Wilshere poslal do vápna soupeře centr, který si skvěle našel Nathan Aké, jež se dokázal odpoutat od svého strážce a v pádu poslal hlavou míč do pravého dolního rohu branky Artura Boruce. Skvělý vstup do střetnutí ale domácí neudrželi, výsledkem byly 3 branky v síti Bournemouthu. I přes týmově nepovedený výkon proti Southamptonu chodí na výkony Nathana Akého velmi dobré reference, mladík Chelsea dosud za Bournemouth odehrál celkem 560 minut a vstřelil 3 branky.

Pokud mladý Nizozemec udrží svou výkonnost, mohl by se celkem vážně ucházet o přízeň Antonia Conteho. Trenér Bournemouthu Eddie Howe potvrdil, že Chelsea má ve smlouvě o hostování klauzuli umožňující stažení Nathana Akého v lednovém termínu zpět na Stamford Bridge, tuto variantu ale klub s největší pravděpodobností nevyužije a ponechá hráče nadále sbírat zkušenosti v jiném týmu.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 7,20 (1 min, 10 max.)

Patrick Bamford odešel po neúspěšném hostování v Crystal Palace hledat štěstí do Burnley, ale ani zde zatím jako hostující hráč neupoutal pozornost a prozatím spíše herně paběrkuje. V posledních 8 utkáních odehrál pouhých 5 minut jako střídající hráč na hřišti West Hamu United. V aktuálně odehraném 17. kole Premier League zavítalo Burnley na hřiště Tottenhamu Hotspur, ani zde naše akvizice nenaskočila do hry, jelikož Patrick Bamford nebyl nominován ani na lavičku náhradníků.

Robert Kenedy zkusil získat herní prostor na hostování ve Watfordu. Pro některé fanoušky byl tento krok poměrně velkým překvapením, jelikož mladý Brazilec naskočil v sezóně 2015/2016 do několika utkání A týmu Chelsea a výkony rozhodně nezklamal. Štace ve Watfordu ale dopadla velmi špatně, i vlivem zranění odehrál Robert Kenedy v dresu Watfordu pouhých 16 minut a v uplynulém měsíci byl z hostování stažen. V současné době se hráč léčí ze zranění v Cobhamu a dle zpráv si Antonio Conte nechává čas a prostor pro sledování tohoto hráče, přičemž verdikt o tom, zda bude ponechán v klubu či vyslán na další hostování teprve padne.

Dalším hráčem, který byl v sezóně 2015/2016 členem A týmu Chelsea, a který byl poslán na hostování je Loic Remy, jež nyní hájí barvy Crystal Palace. I v případě Loica Remyho se prozatím jedná o nepovedené hostování a i u toho hráče se na výkonnosti podepisují zdravotní trable. Výsledkem všeho je prozatím 0 minut odehraných za nový klub. Fanoušci doufají, že v jarní fázi sezóny se karta obrátí.

Championship

Jedním z hráčů, který zahájil svou první misi na hostování je Tammy Abraham, který ve svých 19 letech sbírá zkušenosti v Bristolu City hrající v Championship. Anglický útočník zahájil své angažmá v jihozápadní Anglii ve velkém stylu a za 12 zápasů v novém klubu rozvlnil síť soupeře hned v 10 případech. Trenér Bristolu City Lee Johnson si služby Tamyho Abrahama velmi pochvaluje i přes to, že mladému hráči v posledních zápasech jaksi vyschl střelecký prach. I přes nižší produktivitu v posledních měsících ale Tamy Abraham ukázal svůj obrovský potenciál, který je ale nutné nadále rozvíjet tvrdou prací.

Jako pravidelný účastník v základní sestavě Bristolu nechyběl Tammy Abraham ani v posledním utkání, které Bristol odehrál na domácím hřišti proti Prestonu. Domácím ale zápas nevyšel a s Tamym Abrahamem na hrotu prohráli 1:2. Výkony, jež útočník od začátku sezóny předvádí, vynesly hráči pozvánku i do reprezentačního týmu Anglie do 21 let, kde se naše mladá naděje postupně zabydluje a tato reprezentační kategorie by nemusela být tou poslední. Zajímavé bylo totiž prohlášení trenéra Bristolu City Lee Johnsona, který prohlásil, že ve formě hrající Tammy Abraham by měl být členem výpravy seniorského reprezentačního týmu Anglie na Mistrovství světa v Rusku, jež se odehraje v roce 2018. Zda to jsou či nejsou silná slova, se dozvíme v následujících měsících.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 6,98 (1 min, 10 max.)

Fotbalistou, který zdokonaluje své kvality v druhé nejvyšší anglické lize je též ghanský křídelník Christian Atsu, který vyměnil prosluněnou Malagu za převážně zataženou oblohu v Newcastlu. Právě tamní Newcastle United se stal jeho novým domovem pro sezónu 2016/2017. Mladík Chelsea zasáhl do většiny zápasů „Strak“ a i v posledním kole na hřišti Burtonu dostal prostor a to hned po celých 90 minut. Christian Atsu pomohl svým spoluhráčům k vítězství 1:2, díky čemuž Newcastle United drží skvělou první pozici v tabulce a klub pod taktovkou Rafaela Benitéze pomalu směřuje zpět do Premier League. Španělský trenér si velmi pochvaluje poctivost hráče na trénincích a svou důvěru hráči splácí prostorem na hřišti. Během 13 zápasů v dresu Newcastlu United dokázal Christian Atsu vstřelit 3 branky.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 6,61 (1 min, 10 max.)

Po sezóně 2015/2016 strávené v nizozemském Vitesse Arnhem odešel Isaiah Brown do anglického Rotherhamu, kde mladý úročník dosud nasbíral 17 startů, během nichž vstřelil 3 branky a přidal 5 asistencí. Změna prostředí mladému hráči prospěla, i vlivem zranění Isaiah Brown během nizozemské štace ve Vitesse spíše paběrkoval, výsledkem byl jeden jediný gól v barvách nizozemského klubu. Po příchodu na anglické trávníky hráč opět ožil a co je hlavní, zdravý prozatím drží.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 7,02 (1 min, 10 max.)

Dříve tradiční účastník Premier League Fulham zažívá v posledních letech těžší časy, ze kterých se snaží klub dostat Tomáš Kalas. Český obránce vyměnil po 2 letech dres Middlesbrough za dres Fulhamu s kterým se snaží o návrat mezi fotbalovou elitu, že to nebude nic lehkého, již mladý obránce poznal. Londýnský klub se nyní nachází na 9. pozici se ztrátou 4 bodů na místo zaručující barážové boje o postup do Premier League. Výkony Tomáše Kalase na Creven Cottage jsou podloženy řadou superlativů, fanoušci „Chalupářů“ přišli českému hráči rychle na chuť a sám obránce si hraní ve Fulhamu velmi užívá. Ale ani ve Fulhamu neutichla zranění, která mladého obránce v určitých časových intervalech limitují, v posledním kole Championship musel Tomáš Kalas odstoupit již po 30 minutách z důvodu zranění. V souhrnu je ale prozatím působení v londýnském klubu velmi pozitivní.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 7,17 (1 min, 10 max.)

Hráčem Chelsea působícím ve Fulhamu je i Lucas Piazon, který na hostování do londýnského týmu zamířil z Readingu, kde působil uplynulou sezónu. Brazilský záložník dosud odehrál 13 zápasů, během nichž vstřelil 3 branky a přidal 1 asistenci. V posledním kole proti Derby County si připsal plných 90 minut pobytu na trávníku a dal tak částečně zapomenout na hlušší období na přelomu listopadu a prosince, kdy herně spíše paběrkoval. Dle svých slov si hráč pobyt ve Fulhamu užívá.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 6,81 (1 min, 10 max.)

Své vůbec první fotbalové zkušenosti mimo mládežnické výběry Chelsea sbírá Kasey Palmer. Anglický záložník přijal nabídku hostovat v týmu Huddersfield a ve svém novém klubu si vede velmi slibně. Se svým týmem se nachází na solidním 4. místě, které zaručuje účast v baráži o postup do Premier League. Mladík Chelsea dokázal v 13 utkáních vstřelit 3 branky a přidat 3 asistence. Svými výkony si Kasey Palmer postupně řekl o stále vyšší porci minut strávenou na hřišti a v posledních utkáních byl jedním ze základních stavebních kamenů týmu.

Průměrná známka dle portálu whoscored v sezóně 2016/2017: 7,11 (1 min, 10 max.)

League One

V třetí nejvyšší soutěži působí Jake Clarke-Salter, 19letý obránce sbírá své zkušenosti v Bristolu Rovers. V týmu z jihozápadní Anglie odehrál anglický hráč dosud 8 utkání a vstřelil 1 gól. Svými výkony si fotbalista vysloužil pozvánku do reprezentačního výběru hráčů Anglie do 20 let. Dosud má Jake Clarke-Salter zkušenosti s reprezentačních výběrů hráčů do 18 a 19 let, kde vykonával funkci kapitána týmu. Hráč přijal šanci hostovat v Bristolu Rovers s velkým nadšením, jelikož League One se vyznačuje velmi tvrdou a rychlou hrou, což jsou aspekty, které dle slov fotbalisty pomůžou obránci v osobním rozvoji.

Spoluhráčem Jakea Clarke-Saltera v Bristolu Rovers je Charlie Colkett. Anglický záložník dosud za Bristol odehrál 15 utkání (z toho 7× v základní sestavě), během nichž nastřílel 3 branky. Start v novém působišti měl Charlie Colkett přímo snový, jelikož hned v prvním zápase v dresu Bristolu Rovers dokázal rozhodnout dramatické utkání proti Northamptonu Town, čímž si otevřel dveře do základní sestavy. Vedení Chelsea doufá, že nastolený trend hráč i nadále udrží.

League Two

Dlouholetý člen soupisky A týmu Chelsea a účastník mládežnických výběrů Chelsea Jamal Blackman odešel sbírat brankářské zkušenosti do League Two, konkrétně do klubu Wycombe Wanderers. 199 cm vysoký brankář zaujal místo v základní sestavě ihned po svém příchodu z Chelsea a se svými spoluhráči nyní okupuje 6. místo v tabulce League Two.

Zbylí hráči Chelsea působící v League Two:

Mitchell Beeney, 20 (Crawley Town), Alex Davey, 21 (Crawley Town), Jordan Houghton, 20 (Doncaster Rovers), Alex Kiwomya, 20 (Crewe Alexandra)

Ve 2. díle článku se podíváme, jak si vedou hráči Chelsea působící v klubech z Nizozemska, Španělska, Itálie, Německa, Belgie, Turecka, Brazílie a Kolumbie.

199 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 199 komentářů