Hiddink novým manažerem

Chelsea Football Club může oficiálně potvrdit, že Guus Hiddink byl jmenován novým manažerem prvního týmu do konce probíhající sezony.

Majitel a vedení vítají zpátky kouče s bohatými zkušenostmi na top úrovni a úspěchy, včetně své předešlé štace v klubu v roce 2009, kdy jsme vyhráli FA Cup.

Pan Abramovich a vedení věří, že Guus má to, co je potřeba, aby dostal z našeho talentovaného kádru to nejlepší.

Guus řekl: „Je vzrušující vrátit se na Stamford Bridge. Chelsea je jedním z největších klubů na světě, ale v tuto chvíli není tam, kde by měla být. Nicméně jsem si jistý, že to všechno v této sezoně dokážeme zvrátit.“

„Těším se na práci s hráči a realizačním týmem v tomto skvělém klubu a obzvláště na obnovení mého báječného vztahu s fanoušky Chelsea.“

Holanďan přihlížel dnešnímu zápasu na Stamford Bridge z boxu Romana Abramoviche, přičemž týmu se prozatím ujal asistent Steve Holland společně s Eddie Newtonem, jenž nyní převezme roli asistenta kouče prvního týmu.

Steve je důležitým a vlivným členem našeho realizačního týmu do roku 2009, zatímco Eddie je modrý skrz naskrz, vzhledem k tomu že u nás působil jako hráč i jako trenér, když se do klubu v roce 2012 vrátil a pomohl nám vyhrát Ligu mistrů.

Guus se ujal dočasné role v Chelsea v únoru 2009, a s týmem prohrál pouze jeden ligový zápas. Dokázal nás zocelit ze špatné první poloviny sezony a dovedl nás na třetí místo v Premier League, čímž nám zajistil kvalifikaci do následujícího ročníku Ligy mistrů a díky vítězství ve finále FA Cupu nad Evertonem ve Wembley skončil stylově.

Tato role byla propojena s pozicí trenéra národního týmu Ruska, což byla jedna z šesti reprezentací, které během své více než 30tileté kariéry vedl.

Guusova první manažerská práce byla v jeho rodné zemi u týmu PSV, tedy v klubu, který reprezentoval během své 15leté hráčské kariéry. Coby kouč vyhrál tři ligové tituly a v roce 1988 také evropský pohár. Další tři získal během své druhé štace v klubu mezi lety 2002 a 2006. V násle­dujících letech byl koučem v Turecku a ve Španělsku, a rovněž vedl národní týmy Holandska, Jižní Koreji a Austrálie.

Coby kouč Jižní Koreji je dovedl na skvostné třetí místo na Mistrovství světa 2002 na jejich domácí půdě. O jednu příčku hůře skončil s Holandskem o čtyři roky dříve.

V roce 2006 se Guus ujal práce u ruské reprezentace a dovedl je do semifinále na EURO 2008, a začátkem roku 2009 poté vzal dočasnou práci v Chelsea. Vítězství 2–1 na Aston Ville v jeho prvním zápase určilo ráz do zbytku sezony, a až zásah Andrese Iniesty z poslední minuty v kontroverzním utkání sebral Blues letenku na finále Ligy mistrů.

Guusova první štace v západním Londýně skončila velmi dobře a po posledním domácím zápase sezony zpívalo celé Stamford Bridge jeho jméno a před finále FA Cupu ve Wembley, kde jsme dokázali utkání otočit a vyhrát, odhalili naši fanoušci obří transparent s nápisem „děkujeme“.

Od té doby Guus koučoval Turecko a Nizozemsko, a rovněž strávil 18 měsíců v ruské Anzhi Makhachkala, do které ze Šachtaru Doněck přivedl Williana.

1364 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 1364 komentářů